Rots & Water

Op onze school worden wekelijks Rots & Water trainingen gegeven aan alle kinderen.

Vanaf dat een kind naar school gaat, krijgt het ook een nieuwe sociale omgeving. Een omgeving waarin er van alles gebeurt, van verliefdheid tot ruzie, van lachen tot verdriet. De school ziet een taak om kinderen te begeleiden in deze ontwikkeling. Het leren van en met elkaar is een kern van ons onderwijs. Daarbij horen dan ook de manieren waarop je op een goede manier met elkaar samen bent. Vanaf schooljaar 2013 2014 zijn al onze teamleden geschoold in het geven van lessen ‘rots en water”.

In de Rots & Watertraining die we op onze scholen gebruiken, leren kinderen door middel van speelse activiteiten contact te maken met zichzelf en hun omgeving. Hierdoor leren zij hun eigen reacties (zelfreflectie) beter kennen, begrijpen en beheersen, wat zelfvertrouwen geeft. Als je weet hoe het bij jezelf werkt, kun je je ook beter verplaatsen in een ander (empathie). De sociale competenties zullen versterken.

Gronden, centreren en focussen zijn basisbegrippen in de Rots & Watertraining. Er is veel aandacht voor deze aspecten tijdens de Rots & Water lessen.

Rots: Weten wat je wil, weten wat je kunt en weten wat je doet. Sterk zijn voor jezelf.

Water: Vriendschap, verbondenheid en communicatie. Sterk zijn voor elkaar.

Gedurende de veertig schoolweken zal er gewerkt worden aan 10 verschillende thema’s, 4 lessen/weken per thema. De lessen worden in principe gegeven door de eigen leerkracht. De lessen worden in principe gegeven door de eigen leerkracht. De eerste les van een nieuw thema worden begeleid door onze Rots en Watertrainers.

De thema’s die aan bod komen zijn:

• Thema 1:  Gronden, centreren, focussen
  • Thema 2:  Ademkracht
  • Thema 3:  Rotshouding versus Waterhouding (fysiek)
  • Thema 4:  Voor jezelf en de ander opkomen
  • Thema 5:  Eigen keuzes maken
  • Thema 6:  Rots en Water in een gesprek
  • Thema 7:  Lichaamstaal
  • Thema 8:  Grenzen aanvoelen/aangeven
  • Thema 9:  Empathie en pesten
    Thema 10: Samenwerken

8 jaar lang krijgen de kinderen wekelijks les in Rots & Water. Voor groep 8 is er een (facultatieve) overstapcursus richting het Voorgezet Onderwijs en kunnen de leerlingen het Rots & Waterprogramma afsluiten met het doorslaan van een plankje. Het plankje symboliseert de kracht die het kind in zich heeft en kan inzetten om een doel te bereiken.

Ouders worden zoveel mogelijk betrokken bij het programma:

·         Via Nieuwsbrief

·         Via website/facebook

·         Actief op ouderavonden

·         Middels een oudercursus

www.rotsenwater.nl

Voor eventuele vragen over het programma kunt u terecht bij:

Carola Mathot (Floriande)
Bas bordes (Floriande, vestigingsdirecteur)
Mirjam van Haastrecht (1e montessorischool, vestigingsdirecteur)